Hi Suzanne, wil je jezelf voorstellen en een kleine introductie geven van je ondernemerschap?

Mijn naam is Suzanne Smal en mijn belangrijkste waarden zijn eerlijkheid, vertrouwen, relaties & persoonlijke ontwikkeling. Ik ben sinds 1998 gediplomeerd huidspecialiste en na diverse omwegen werk ik vandaag de dag als holistisch huidexpert. 

Inspirerende moeder eigen bedrijf Biocare

Ik woon samen met mijn man Erik die ik ken vanaf mijn 14de, verliefd vanaf onze 25ste. We hebben samen twee kinderen van 14 en 11 jaar. Een zoon en dochter die wij vrij opvoeden maar vanuit de waarden eerlijkheid! Dat is regel nummer 1 bij ons. Letterlijk alles is bespreekbaar bij ons thuis. Wij gaan geen moeilijke gesprekken uit de weg en ik merk dat onze kinderen daardoor ook heel gemakkelijk bij ons aankloppen om iets te bespreken waar zij mee zitten.

Sinds 13 jaar ben ik ondernemer en 4 jaar geleden is mijn man in het bedrijf gestart. Zonder hem ben ik dan nergens. Destijds gestart met een holistische stilte praktijk voor gezichtsbehandelingen wat is uitgegroeid tot een webshop.  Biocareonline.nl speciaal voor consumenten waarbij professioneel huidadvies centraal staat. Dit doen wij middels online consulten en wij hebben ook een showroom. Dat is ook echt onze kracht. Gezien wij uitsluitend huidexperts in dienst hebben. Daarnaast leveren wij ook onze merken via Biocareproducts.nl aan retail en schoonheidssalons.

Bedrijf: Biocareonline.nl en voor de professional: biocareproducts.nl
Instagram: klik hier
Soort Bedrijf: VOF met 6 fulltime medewerkers, mijn man en ik en mijn vaker helpt ons wekelijks mee
Maandelijkse omzet: Mijn man en ik zijn samen fulltime verbonden aan Biocare en kunnen voldoende winst maken om er samen met ons gezin van te leven. Wat voor mij nog waardevoller is; is de vrijheid die wij zelf kunnen creëren met ons bedrijf. Wel hard sparen, maar op dit moment richten wij zo alles in dat wij volgend jaar 8 weken kunnen reizen door Europa met het hele gezin. 

1. Wat was de allereerste stap die je hebt gezet om jouw bedrijf te starten?

Daar kan ik kort over zijn. Toen het idee ging spelen ben ik gestart met een heel uitgebreid ondernemersplan schrijven. Door dat plan werden alle vraagstukken helder en dit plan werd een leidraad van aanpak de eerste 3 jaar die ik heel trouw gezet volgde. Wil je voor jezelf beginnen? Schrijf een gedegen plan!

2. Wat is je inspiratie geweest om dit bedrijf op te zetten? Waarom deze branche?

Ik was schoonheidsspecialiste, stapte over naar de mode en daar veel ervaring opgedaan binnen verkoop & inkoop. Ik had een hele goede baan op het moment toen onze zoon werd geboren.

Echter door zijn huidproblemen nam ik ontslag om er voor hem te zijn en tijd te maken voor een plan van aanpak. Door mijn achtergrond als schoonheidsspecialiste vond ik vrij makkelijk een baan voor 2 dagen.

De eerste dag dat ik mijn handen weer in de cosmetica zat, wist ik het. Dit is wat ik wil! Door de huidproblemen (hele heftige eczeem) leerde ik de waarde van natuurcosmetica en zo ontstond het idee een eigen praktijk te starten met natuurcosmetica en vanuit stilte te behandelen omdat ik hier zelf zo’n behoefte aan had als moeder.

Uiteindelijk ben ik 3 jaar later gestart, een half jaar na de geboorte onze dochter.

 3. Hoe heb je een leverancier gevonden?

Ik wist dat ik met natuurcosmetica wilde werken. Ik had mijn doelgroep bepaald in het ondernemersplan. Zo maakte ik een top 10 en ben deze leveranciers gaan benaderen. Hoe zij  zakelijk reageerde, gecombineerd met de kwaliteit en het verhaal achter deze merken bepaalde mijn keuze. Daarom adviseer ik ook alleen met  partijen in zee te gaan die overeen komen met jouw waarden, dan komt er altijd een prettige samenwerking to stand.

4. Had je bepaalde doemscenario’s in je hoofd, angsten die je bijna tegenhielden om te starten? 

Het klinkt misschien gek, maar ik was bartens vol vertrouwen en dit kwam door het ondernemersplan waar ik veel tijd en energie in had gestoken. Ik schaafde mijn idee bij tot een concreet plan en wist precies wat er nodig was om het tot een succes te maken. Mijn enige wankelpunt was vlak na de geboorte van onze dochter. De hormonen gierde door mijn lijf en ik werd ineens heel onzeker. Enkele weken later heb ik het plan erbij gepakt en direct kwam het zelfvertrouwen weer terug.

Inspirerende moeder Suzanne eigen bedrijf Biocare

5. Wat was je startkapitaal? En hoe ben je aan dit bedrag gekomen (gespaard, geleend, lening afgesloten)?

De investering die ik nodig had om destijds mijn stilte praktijk te starten was €10.000. Hier had ik alles in meegenomen, website, marketing budget, inboedel eerste maand huur etc. Ik wist wat ik nodig had om mij maandelijks te voorzien van salaris en moest hiervoor van ons spaargeld plukken. In totaal hebben wij € 30.000 geïnvesteerd (salaris de eerste 1,5 jaar en het start kapitaal). Daarna begon ik genoeg om te zetten om mijzelf een minimum salaris uit te kunnen betalen. Alles wat daarboven kwam investeerde ik direct.

6. Hoe combineer je het runnen van je eigen bedrijf met het moederschap?

Het voelt als vrijheid. Wij hadden geen opa’s en oma’s in de buurt wonen die wekelijks konden oppassen dus wij maakte gebruikt van 2 dagen kinderdagverblijf en ik werkte daarnaast veel in de avonden, het weekend en wanneer mijn man thuis was. Ik pakte gewoon elke moment aan dat ik kon werken zodat ik altijd aan de behoefte kon voorzien van nieuwe klanten. Dus een zondagochtend was niet gek voor mij om te gaan werken. Dit zorgde daarnaast dat ik ook veel thuis was voort de kinderen. Dit vergde van mij inzettingsvermogen, maar die betaalde zich als snel terug tot klanten die bleven hangen. Toen het eenmaal drukker werd ging ik zelf meer mijn agenda bepalen en stopte ik met werken op zondag.

7. Waar zit de grootste uitdaging bij het ondernemen in combinatie met het moederschap? En hoe ga je daarmee om?

Dat wanneer je thuis bent en je kinderen ook ener toch iets belangrijks afgemaakt moet worden. Je scoort dan overal een 4 op. Zo noem ik dat. Ik scoor een 4 voor het werk wat gedaan moet worden maar ook een 4 als moeder. Dit vind ik lastig en kost mij altijd veel energie. Ik probeer dit uiteraard zoveel mogelijk te vermijden maar dat is niet altijd mogelijk. Het is en blijft wel een streven. Thuis is thuis en werk is werk.
 


8. 
Wat zijn fouten die zijn gemaakt bij het opzetten van het bedrijf en hoe kun je fouten ombuigen naar iets positiefs?

Ik heb zoveel fouten gemaakt die ook geld gekost hebben. Hier ben ik altijd makkelijk in geweest. Ik probeer alles, werkt het niet dan stop ik ermee en dan zie ik het als iets positiefs. Want dan weet ik: dit moet ik nooit meer doen. Je moet ergens soms durven keuzes te maken en ergens voor durven te gaan. De wil hebben om te leren. Daarom is persoonlijke ontwikkeling ook een van mijn kernwaarden.

9. Wat zijn de voordelen van het runnen van je eigen bedrijf? En zie je ook voordelen in een eigen bedrijf in combinatie met het moederschap?

Onze kinderen gaan niet meer naar een naschoolse sinds corona. Ze gaan ook niet naar een opa en oma. Wij hebben onze opvoeding compleet in eigen hand. Dat vind ik een heel groot voordeel. Je kunt als ondernemer je eigen tijd bepalen. Er is een studiedag, een van ons is altijd thuis. Ze moeten naar de tandarts? Een van ons is altijd beschikbaar. Er is eentje ziek? Een van ons kan altijd thuis blijven. Al worden ze nu ook groter en kunnen ze soms ook wat makkelijker alleen thuis blijven. Elke middag is er een van ons thuis als ze uit school komen.

10. Is er iets wat je totaal niet had verwacht bij het opzetten van je eigen bedrijf?

Dat je als ondernemers onder elkaar, elkaar goed kan begrijpen. Daar waar je als medewerker eigenlijk geen idee hebt, snap je als ondernemers heel goed van elkaar wat er speelt en met welke uitdagingen je te maken hebt. Juist die uitdagingen waar je soms wakker van kan liggen is een wereld van verschil als medewerker.

11. Wat zijn je dromen/doelen voor de toekomst? 

Ik wil heel graag dat in 2030 ieder huishouden in Nederland een gecertificeerd natuurcosmetica product gebruikt. Dat betekend dat synthetische merken geen kans meer hebben om te blijven “leven”. Een eigen pand, duurzaam gebouwd met eigen kruidentuin waar we tijdens de lunch van eten. Verder sta ik voor natuurlijk ouder worden. Hier wil ik graag meer bewustzijn voor creëren vanuit mijn eigen levenslessen.  

12. Wil je iets mee geven aan moeders die dit lezen en op het punt staan om een bedrijf op te zetten of net zijn begonnen?

Schrijf een ondernemersplan! Komen er teveel twijfels dan weet je dat je het niet moet doen. Maar misschien komt er juist vertrouwen. Dan er keihard voor gaan. De weg is geen rechte lijn maar zolang je blijf rijden dan kan het niet anders dan dat het een succes wordt!

Adriana:

Super waardevol interview van Suzanne. Suzanne & ik (als content creator) hebben regelmatig samenwerkingen lopen. Ik ben dol op de producten van INIKA Organic. Onder anderen de natuurlijke Vitamine C serum helpt mij van mijn pigmentvlekken afkomen. Zonder hormoon verstorende ingrediënten! Zie de afbeelding hieronder (note: ik ben na het eerste gesprek met Suzanne ook met mijn gezicht uit de zon gebleven d.m.v. een pet). Klik hier voor de Vitamine C.

Inspirerende moeder Suzanne eigen bedrijf Biocare

Sinds kort gebruik ik ook de natuurlijke (ook zonder hormoon verstorende ingrediënten) liquid foundation van INIKA Organic (klik hier voor de foundation) en ook daar ben ik heel tevreden mee! . Je mag Suzanne altijd een bericht sturen via haar DM voor een advies wat het beste past bij jouw huid (klik hier voor haar Instagram).

Vond jij dit een leuk en waardevol interview? Leuk als je een reactie achterlaat!