Wij zijn Thijs (35) & Imara (32) en samen met onze ‘GlobeDochters’ Nora Lynn (6) en Juliëtte (2), willen wij anderen inspireren om ook na het krijgen van kinderen de wereld te blijven ontdekken.
Wij zijn gek op avontuurlijke reizen, waarbij we graag de natuur in gaan. We zijn dol op het bezoeken van authentieke steden, musea en bezoeken graag landen waarbij het verschil met Nederland duidelijk zichtbaar is. Onze top 3 reizen tot nu toe: Oman, Sri Lanka en Jordanië.
Wij wonen met onze dochters in een dorp dichtbij de stad Groningen. Wij wisselen verre reizen af met een rondreis dichterbij huis. Wij houden van het reizen door het midden-oosten, onze reis door Oman was echt rondreis door het land van Aladdin. Tenminste zo noemt onze dochter het.
In juli dit jaar vertrekken wij voor 8 maanden op wereldreis. We starten in India, vanuit daar richting zuid – China, Laos, Vietnam, Filipijnen, Raja Ampat om vervolgens een camperrondreis te maken door Australië. Daarna willen we door naar Bali (2 keer eerder al geweest, walhalla met kinderen). Hier willen we ontspannen en relaxen om vervolgens de reis af te sluiten in Thailand. Onze reis is te volgen via GlobeDochters (@globedochters) • Instagram photos and videos
We betalen deze reis van spaargeld, zuinig leven en we hebben nog ouderschapsverlof opgespaard. Dit maakt het voor ons mogelijk en financieel draagbaar.
1. Hoe ziet jullie route van de wereldreis eruit met jullie kinderen?
Onze route is als volgt:
- India: en dan beperken we ons tot de staat Rajasthan. We twijfelen nog over Veranasi.
- Zuid – China: opzoek naar Panda beren en puntbergen zoals onze dochters het idee opperden voor dit land. We lezen vaak en kijken veel tv samen over reizen. Eens kwam zuid China voorbij en toen waren we direct enthousiast. We gaan naar de regio met het pandareservaat in Chengdu en het Karstgebergte in China (Yangshuo) de exacte reisroute China volgt nog.
- Laos: de leukste reisroute Laos van Luang Prabang naar Pakse.
- Vietnam: van Sapa naar Ho Chi Min City
- Filipijnen: de gaafste eilanden bezoeken en genieten van zon, zee & strand.
- Raja Ampat: het onontdekte Raja Ampat schijnt een waanzinnig onderwaterwereld te hebben, omdat Thijs en ik beide dol zijn op duiken is dit waar ons hart sneller van gaat kloppen.
- Australie: per camper een rondreis door de staat Queensland en met een huurauto op ontdekking in de outback van Australië.
- Bali: vanuit een vast punt veel ontdekken van het eiland. We hebben het eiland al gezien maar er is genoeg te beleven.
- Sumatra: Staat op ons lijstje vanwege de oerang oetan spotten in de jungle van Sumatra. Hopelijk hebben we hier nog tijd voor op de terugreis richting Thailand.
- Thailand: met de zuidelijke paradijselijke eilanden en het noorden met het gezellig Chiang mai.
2. Hoe beslis je welke landen je bezoekt of misschien welke landen juist niet?
Onze ervaring is ondertussen dat je kiest op basis van je eigen interesses en waar je nieuwsgierig naar bent. Ik ben al vaak aangesproken op het feit dat we naar India gaan. Dat was destijds voor Israël en Palestina niet anders. Laat je niet van de wijs brengen door goed bedoelde adviezen van mensen om je heen. De media doet soms anders voorkomen dan het land in werkelijk is. En natuurlijk is India heftig, ranzig vies etc. Maar waarschijnlijk ook bijzonder mooi! En bevalt het niet in een land, dan pakken we het vliegtuig en gaan we weer verder ..
Australië is een keus die we hebben gemaakt, omdat dit de eerste keer is dat we niet afhankelijk zijn van een vakantie, waardoor we de mogelijkheid hebben deze reis naar het veelbelovende Australie te gaan. In onze zomervakantie is het daar winter. Nu gaan we in november/ december en verwacht ik mooi weer.
3. Wat zijn redenen om te gaan reizen met de kinderen?
We zoeken de schoonheid in de kleine dingen en zien dat lokale cultuur dichterbij komt wanneer we als gezin reizen. We hopen hiermee onze dochters te verrijken en te inspireren door andere culturen te zien en daarvoor open te staan. Maar ook om een nieuwsgierige houding te hebben naar de omgeving en dan soms een sprong in het diepe te wagen.
We zijn voorstander van de term ‘ worldschooling’ want laten we eerlijk zijn, de wereld op zich is toch een grote leerschool? Helemaal voor kinderen op deze leeftijd. Weg achter de Ipad, de natuur in. Andere culturen leren kennen. Spelen met kinderen met andere gebruiken en gewoontes.
4. Hoe hebben jullie het geregeld met leerplicht? En hoe wist je wat je moest doen daarin, wat was je eerste stap om hierachter te komen?
We zijn ons bewust van de opties omtrent leerplicht en schoolplicht van onze 6 jarige dochter. Eigenlijk hadden we al gauw bedacht dat als het allemaal heel ingewikkeld zou worden we ons uitschrijven uit Nederland (gemeente) en je ‘vrij’ bent van leerplicht EN schoolplicht. Deze laatste maakt het reizen vooral complex.
Aan leerplicht kan je namelijk ook als nomade voldoen. Schoolplicht niet, want je geeft onderwijs op reis. Op het moment dat je reist zit je zoon of dochter niet op een school. Omdat wij zelf ons leven willen invullen en onderwijs (ja ik ben zelf onderwijzeres) belangrijk vinden kozen we ervoor om in contact te komen met EigenReis- de digitale onderwijsmethode voor passend basisonderwijs. Het onderwijs gaan we bij hun afnemen en we zijn in overleg met school wat een passende vorm gaat zijn.
Hoe ik hier allemaal achter bent gekomen? Veel rondneuzen, rondvragen, podcast luisteren en vragen stellen aan de lieve meiden van EigenReis. Zij willen in alles meedenken.
5. Hoe hebben jullie het geregeld met jullie werk (wil je hier ook vertellen wat voor werk jullie momenteel doen)?
Wij hebben er bewust voor gekozen om nooit ouderschapsverlof betaald en onbetaald op te nemen waardoor we dat hebben opgespaard van beide kinderen. We gaan dus op reis waarbij Imara onbetaald ouderschapsverlof opneemt met 100% pensioen opbouw en Thijs heeft betaald ouderschapsverlof (incl. 100% pensioenopbouw). Hierdoor is het ook mogelijk en hebben we nog inkomsten tijdens de reis.
6. Wat zijn jullie vaste lasten (incl. boodschappen) nu in NL? En welke lasten vallen straks af tijdens het reizen?
Onze vaste lasten per maand:
900 euro hypotheek
500 euro boodschappen
950 euro kinderopvang
350 euro brandstof
150 euro ziektekosten (Imara alleen)
150 euro gas/water/licht
100 euro abonnementen
En dan komen er nog wisselende kosten over heen..
De vaste lasten die weg komen te vallen zijn: verzekeringen voor de auto, want we gaan de auto’s schorsen, kinderopvang komt te vervallen. Onze grootste kostenpost, want onze jongste dochter start op de basisschool als we terugkomen van de reis. Onze woning gaan we verhuren als we op reis zijn.
7. Welk budget hebben jullie voor de reis? Hoe financieren jullie de reis, had je hiervoor een spaarplan?
We rekenen met 150 euro budget per dag. De ene bestemming zal hoger uitkomen en een andere bestemming lager. We hopen dat met elkaar te compenseren. We komen op een totaal (als we dit aanhouden) voor 8 maanden op een bedrag van 33.600 euro voor de reis. Dit is exclusief vliegtickets en camperhuur. We hebben voldoende spaargeld, zuinig geleefd en weinig luxe producten, kleding etc. gekocht. Omdat we één inkomen behouden tijdens de reis zal het niet volledig met spaargeld bekostigd hoeven worden.
8. Hoe bereid je je kinderen voor op de wereldreis?
Onze jongste dochter heeft nog niet door dat we lang weg gaan, haar tijdsbesef is er nog niet. Gelukkig hebben we al vaker verre reizen gemaakt, veel in de auto zitten en inpakken en slapen in verschillende huisjes is voor haar niet onbekend. Zij is het liefst altijd bij ons, dus voor haar is het heel fijn papa en mama continu om haar heen. Voor onze oudste is het een ander verhaal. Zij zal haar vriendjes en vriendinnen langere tijd moeten missen. Gelukkig hebben we met school afgesproken dat we filmpjes en foto’s gaan doorsturen en Facetime, zodat zij het contact met de klas behoudt.
We zijn elke dag sinds groep 3 al bezig met onderwijs, in kleine hoeveelheid en vooral op een leuke speelse manier. We doen dit om haar voor te bereiden op het digitaal onderwijs onderweg en dat het voor haar vanzelfsprekender is dat papa of mama haar lesgeeft. Het oefenen op de tablet, door middel van spel of met ons geeft haar zekerheid en we hopen dat dit straks van pas komt op de reis.
We lezen veel boekjes, over reizen en over de landen waar we naar toe gaan. Laatst zag ik bij de Ikea een boekje over Oerang Oetans, onze oudste zei direct ‘mama wij gaan die apen toch ook in het echt zien?’ dat laat zien dat ze er mee bezig is en dat ze al aan het voorbereiden is op wat komen gaat. Ook betrekken we haar bij het zoeken naar leuke bestemmingen. Zo wilde zij onwijs graag naar de pandaberen in China en zien hoe ze daar met stokjes eten. We betrekken haar bij de keuzes die we maken, op een speelse en kindvriendelijke manier.
9. Zijn er bepaalde angsten/spanningen die je zelf hebt m.b.t. de reis?
Vooral in de nacht kan ik soms wakker schrikken met een angst, regel ik alles wel goed? Wat als ik iets vergeet? Wat als het niet goed komt met onze woning. Of wat als we onze meisjes uit het oog verliezen in een drukke stad als Delhi in India? Gelukkig zijn dit korte angsten, die veel schijnen voor te komen bij ouders die een grote reis in het vooruitzicht hebben.
Het zijn angsten die ik af en toe heb, maar ook snel weer verdwijnen. Mijn man is daarin ook heel rustig. Hij heeft geen angsten. Hij zegt altijd ‘maar als we ergens het niet leuk vinden of prettig, dan pakken we gewoon de trein, bus, vliegtuig en gaan we weer verder’ Dat is natuurlijk ook zo!
10. Wat zijn echte musthaves die je tot nu toe hebt aangeschaft?
We hebben een hele fijne rugdrager van Osprey- de Poco. Dit is onze beste baby/kind aankoop die we ooit hebben gedaan. We hebben deze gekocht voordat we op rondreis naar Mauritius gingen met Nora-Lynn toen 11 maanden. Deze rugtas heeft ondertussen heel wat landen gezien en 2 kinderen hebben uren doorgebracht in de tas. Hiken met kinderen? Geen enkel probleem met de tas. En de kinderen vinden het altijd leuk om er in te zitten. Ze kunnen alles zien en meemaken. En slapen? Dat doen ze ook in de tas.
Nog een hele fijne must-have voor reizen met kinderen is de Jetkids by Stokke CloudSleeper. Een opblaasbaar kinderbed. We nemen altijd deze bedjes mee. Eerst sliepen de kleintjes in een Deryan tentje. Maar voor de wereldreis nemen we twee cloudsleepers mee. 2 kleine pakketjes en we nemen ons eigen beddengoed en oprolbaar dekentje en kussentje mee. Dan hebben we voor de meisjes altijd een bedje en kunnen we ons goed redden op een tweepersoons hotelkamer. Scheelt vaak geld en is wel zo gezellig.
11. Waar kijk je het meeste naar uit?
We kijken het meest uit naar India, Laos (ik wil graag in een luchtballon) boven de prachtige landschappen. We kijken ook enorm uit naar Australië en Raja Ampat (hallo duikbestemming! ) en natuurlijk onze ‘tussenstop’ op het heerlijke kinderparadijs Bali. Eigenlijk hebben we een onvergetelijke rondreis voor de boeg en zijn alle landen droombestemmingen.
12. Zou je andere moeders nog iets willen meegeven, wat is je allerbeste tip?
Reizen hoeft niet te stoppen na het krijgen van kinderen. Er is meer mogelijk dan je denkt. Ook met leerplichtige kinderen is er meer mogelijk dan je denkt, laat je niet uit het veld slaan als je een droom hebt. Heb je vragen over leerplicht en schoolplicht of over het organiseren van een verre reis met kinderen? Neem dan contact op via GlobeDochters (@globedochters) • Instagram photos and videos of kijk op onze website met de leukste reisroutes en tips over verschillende reizen met kinderen Home – GlobeDochters.nl
Wil je meer inspirerende gezinnen verhalen lezen? Over bijv. emigreren naar een ander land met kinderen of een rondreis? Klik hier voor meer inspirerende gezinnen!