9 belangrijke tips voor het vliegen met (kleine) kinderen

De meest gestelde vraag van het moment! Heb je tips voor vliegen met kleine kinderen of een baby? Wij hebben al zo vaak gevlogen, eerst alleen met Elena. En daarna met Olivia erbij. Is het zwaarder dan alleen? Ja je kunt niet rustig een boekje lezen, maar wat is niet zwaarder niet sinds we moeder zijn? Maar je doet het gewoon, net als alles wat je thuis doet! Alles komt goed.

Ik deel hier alle succesvolle en praktische reis- en vliegtuigtips met kinderen (en een baby). Onderaan deze pagina vind je de doorverwijzing voor handige reisgadgets.

Hier komen alle tips voor het vliegen met kleine kinderen / baby: 

1. Maak je niet druk om wat anderen denken

Ik weet dat dit de grootste angst is van de meeste moeders. Wat als mijn kind gaat huilen tijdens de vliegreis, wat als anderen er wat van vinden. Ik wil het niet mooier maken dan het is. Het kan gebeuren.. Alleen je hebt het niet in de hand en het wordt er zeker niet beter op als je je daar druk om gaat maken. Je druk maken om een probleem welke er nog niet is, lost niets op. En je weet het wel; hoe meer relaxed jij bent, hoe meer relaxed je kind is.


2. Bereid je bagage zo voor, dat alles in handbereik is

Als moeder hebben we altijd zoveel spullen mee.. Pak je rugtas, trolley of luiertas handig in. Maak eventueel een tijdschema voor jezelf als richtlijn. Bijv. als je kind onder de 1 jaar is of boven en je vliegt rond slaaptijd; zorg dat je fles spullen dichtst bij de hand hebt. Snacks, spelletjes, tablet etc; deel alles in op 'tijd'. Zodat je niet met bijv. een baby op je schoot, onderin je tas moet graven.

3. Lange vlucht met de kinderen? Kies voor een nachtvlucht

De meeste reizende moeders die ik spreek hebben de voorkeur voor een nachtvlucht. De kinderen gaan slapen en je hoeft ze niet veel te vermaken. Zorg altijd dat je een comfortabele slaapplek voor ze kan maken (scroll naar beneden voor het artikel handige slaap reisgadgets). Doe vooral wat goed voelt voor jou, heb jij een echte nachtbraker en weet je zeker dat je kleine gaat huilen, kies dan uiteraard voor een vlucht overdag. Wij hebben vooral fijne ervaringen met nachtvluchten. Wees wel voorbereid op dat je zelf moe kunt aankomen : - ).


4. Laat je zindelijke kinderen naar het toilet gaan voor het opstijgen en dalen

Je raadt het al, Elena (3 jaar) moest naar het toilet net toen de lampen van de riemen aan gingen.. Dat is ons 1 keer gebeurd. Nooit meer : - ).

5. Neem genoeg (gezonde) snacks mee!

Misschien dat onze kinderen kleine vreetzakjes zijn, maar die zijn zo zoet als ze wat te eten/knabbelen hebben,  haha. Zeker Olivia (1 jaar) die nog niet veel voelt met speelgoed. Tips voor gezonde snacks voor in het vliegtuig die je wilt meenemen voor de kinderen en die niet gekoeld bewaard hoeven, lekker zijn om weg te knabbelen:
- Cherrytomaatjes (snijden door de helft)
- Gesneden komkommer
- Gesneden paprika
- Blauwe bessen
- Druiven (eventueel door de helft gesneden)
- Zonnatura knijpfruit
Ik doe het bij elkaar in 2/3 kleine vershoudbakken.

6. Voel je niet bezwaard om hulp te vragen aan een stewardess

Ze helpen je heel graag, helemaal met kleine kinderen. Even vasthouden? Echt geen probleem! Als je het maar niet tijdens een druk eetmoment vraagt, haha.

7. Trek laagjes kleding aan bij je kinderen (en jezelf)

Het kan te warm of te koud zijn. Ik kies zelf voor de kleine kinderen tijdens het vliegen; een romper met korte mouwen en lange mouwen eroverheen. Bij lange vluchten krijg je vaak een deken. Wij hebben zelf ook altijd 1 dekentje mee.

8. Belangrijke tip voor het vliegen met een baby, niet iedereen weet dit:

Vraag van tevoren familieplekken aan en een reiswieg. Je krijgt plekken met extra beenruimte (voorste plekken) en aan de muur hangen zij een reiswieg. Soms kan het ook met een (kleine) 1jarige dreumes, ons lukte het alleen niet om dit al van tevoren te regelen. Omdat het officieel niet mag.

9. Geef een fles of wat te drinken tijdens het opstijgen: 

Is fijn voor de oortjes. En voor de flesdrinkers: grote kans dat ze daarna in slaap vallen.

P.s. Neem eventueel een klein kussen mee! Zowel fijn voor een peuter/kleuter. Als voor de baby/dreumes die op je schoot ligt. Wilt hij/zij bijv. niet in de reiswieg. Dan is het fijn om onder je arm te doen op de armleuning.

Klik hier voor tips: handige reisspullen tijdens het vliegen met je kinderen en baby
Tips voor een vliegreis met een baby of dreumes

Heb jij wat aan deze tips? Laat het weten in een reactie! Dat zou ik enorm waarderen, hoe meer moeders deze handige vliegtips voor baby's/kinderen vinden. Eventueel aanvullen met eigen tips in een reactie, is uiteraard heel fijn voor alle moeders. Heb je vragen? Laat het weten in een reactie. Ik help je graag.

Over de schrijver
Moeder van Elena (2019) en Olivia (2022), gek op reizen met de kinderen, unieke dates met de liefde van m'n leven en vooral meer uit het leven halen dan gemiddeld. Levensgenieter en ambitieus.
Bertine
Door

Bertine

op 10 Mar 2023

Erg leuk om te lezen. Goede tips! 🥰

Adriana Ljubic
Door

Adriana Ljubic

op 15 Mar 2023

Wat leuk je reactie, dank je wel! Fijn om te horen.

Sarah
Door

Sarah

op 11 Mar 2023

Leuke blog 🥰🥰🤩

Dani
Door

Dani

op 11 Mar 2023

Handige tips 🥰

Mieke
Door

Mieke

op 11 Mar 2023

hele leuke blog om te lezen! Veel leuke en vooral goede tips voor moeders (en vaders) om te reizen met jonge kinderen👍🥰

Danielle
Door

Danielle

op 11 Mar 2023

Wat een fijne blog! Gewoon gaan is ook onze ervaring!

Reactie plaatsen