Gosia vertelt: wonen in het buitenland en reizen met kinderen

Gosia (38 jaar), 2 dochters van 4 en 2 jaar en getrouwd met Pieter, vertelt over haar emigratie avontuur wonen in Thailand voor 4 jaar met kinderen en hun avontuur nu naar Portugal.

Gosia: Ik ben in Polen geboren, maar in België opgegroeid. Mijn man Pieter is Belg en we hebben elkaar leren kennen tijdens onze studies. Het is in die tijd dat we de smaak van het reizen te pakken hebben gekregen, met de rugzak en hoe avontuurlijker hoe liever!

We voelden de drang om los te breken uit de ratrace
Na onze studies zijn we allebei gestart in een kantoorjob, maar na een tijdje voelden we de drang om los te breken uit de rat race en onze bekende omgeving. We wilden graag de wereld ontdekken en droomden van een leven in de natuur.

Wonen in het buitenland met kinderen

Een aanbod van de werkgever zorgde voor de 1e stap naar emigratie
We wilden wel graag 1 vast inkomen behouden en zijn allebei begonnen zoeken naar een buitenlandse opportuniteit binnen ons bedrijf. Op een bepaald moment kreeg Pieter het aanbod van zijn werkgever om in Bangkok te gaan werken - daar moesten we geen moment over twijfelen! We hebben ons appartement verkocht en ik zegde mijn job op.

Onze dochters zijn geboren in Thailand
We hebben uiteindelijk 4 jaar in Thailand gewoond, in Bangkok en Phuket. We hebben er 2 dochtertjes gekregen en veel rondgereisd. Voor mij was het een kans om de ratrace voorgoed vaarwel te zeggen en na te denken wat ik echt wou doen. Ik ben er een blog en webwinkel gestart en ben full time mama geweest. Ik ben heel dankbaar dat dat zo kon.

Terug naar Europa (België)
Na 4 jaar weggeweest te zijn van onze familie, waarvan een tijd non-stop wegens COVID, besloten we om weer terug te keren naar Europa. We wilden graag dat onze dochtertjes hun familie, en vooral hun grootouders, zouden kennen.

Ons nieuwe emigratie avontuur: Portugal
We hebben eerst enkele maanden in België gewoond, maar hebben daarna weer gekozen voor een buitenlands avontuur in Portugal. Fun fact: we waren nog nooit eerder in Portugal geweest! We hebben op goed geluk een airbnb geboekt en zijn er met 1 volgepakte auto naartoe gereden. Een jaar later wonen we nog steeds in dezelfde airbnb (op een boerderij!) en hebben we een huis gekocht dat we gaan renoveren. We gaan er ook een airbnb bijbouwen, onze droom is om hier ooit zelf gasten te ontvangen!

1. Wat waren redenen om weg te gaan uit België?  

België voelde op een bepaalde moment te benauwd aan. We wilden graag meer van de wereld zien, om daarna te beslissen welke plaats het best bij ons zou passen. Ik wou ook graag aan de zee wonen en mijn man in de natuur.

Wonen in het buitenland met kinderen

2. Kun je iets vertellen over het proces van weggaan? 

Aanvankelijk wilden we op veilig spelen en zijn we verhuisd binnen het werk van Pieter, een groot internationaal bedrijf. Dat regelde en financierde de verhuizing: er kwam een bedrijf onze spullen inpakken en alles werd in een container over zee naar Thailand gebracht. Ter plaatse kregen we een makelaar die ons hielp om een appartement te vinden, waarvan de huur gecoverd werd door zijn werkgever. Die financierde ook de verhuis terug naar België. We hebben in die periode wat kunnen sparen dankzij de tegemoetkomingen van Pieters werkgever en het feit dat we in een relatief goedkoop land woonden.

De verhuizing van België naar Portugal was heel anders omdat we die omkadering niet meer hadden en alles zelf moesten regelen. In België hebben we onze spullen opgeslagen in een container, omdat we wisten dat we even een nomadisch bestaan zouden leiden. Die laden we op een vrachtwagen naar Portugal, van zodra we onze intrek nemen in ons nieuwe huis. We zijn zelf op huizenjacht en scholen zoektocht gegaan. Maar we voelen ons nu zekerder van ons stuk en durven wat meer risico te nemen.

Wonen in het buitenland met kinderen

3. Wat waren jullie maandelijkse kosten in België, Thailand en nu in Portugal? Incl. huis. 

Je zou het misschien niet verwachten, maar Portugal is voor ons het goedkoopst van de drie. Onze maandelijkse kosten in Thailand bedroegen gemiddeld 6000 EUR, in België 5000 EUR en Portugal momenteel 4000 EUR.

In Thailand woonden we in de hoofdstad Bangkok, waar je als expat al snel in een duurdere buurt terechtkomt. We hadden er huishoudhulp, betaalden voor een tweetalige school en er ging ook een heel deel van ons budget op aan reizen. Tot slot dekte onze gezondheidsverzekering slechts een klein deel van de private ziekenhuizen (waar je als buitenlander terechtkomt - luxueus maar duur!). Mijn twee bevallingen en alle check-ups die daarbij horen hebben best wat gekost.

In België hebben we enkele maanden gewoond tussen onze verhuizing van Thailand naar Portugal. Een groot deel van de kosten ging naar onze huur van een airbnb. Het dagelijks leven is er een stuk duurder dan Portugal of Thailand: restaurants, een koffietje drinken, supermarkten,.. waar we wel op konden besparen waren de school (gratis) en onze gezondheidszorg. In België had mijn man trouwens een sabbatical genomen waardoor we in die periode geen inkomen hadden.

In Portugal is onze grootste kostenpost momenteel de huur van de airbnb waar we verblijven, in afwachting van de verhuis naar ons eigen huis. We betalen ook voor een private school omdat we voor een publieke school o.a. een officieel adres nodig hebben. Het dagelijkse leven is hier wel goedkoop: naar de supermarkt, op restaurant of een koffietje drinken bv kost ons een pak minder.

Wonen in het buitenland met kinderen

4. Wat voor werk doen jullie nu in Portugal?  

We hebben allebei onze 9-5 jobs opgegeven en gekozen om vrij en locatie- onafhankelijk te worden. Dat voelt zeker spannend aan in het begin, en ging met ups en downs, maar ik ben heel blij dat we die keuze hebben genomen.

Mijn man werkt als freelance consultant in de mobiliteitssector. Ik verkoop online reisgidsen voor families, maak gepersonaliseerde reizen en coach moeders die ook meer willen reizen, naar het buitenland willen verhuizen of online willen werken. Daarnaast werk ik als freelance content creator. En op termijn zal daar het uitbaten van onze airbnb bijkomen!

5. Wat is de reden dat je nu hebt gekozen voor Portugal tegenover Thailand? 

We vonden Thailand geweldig en het voelde aan als onze thuis - maar eenmaal we kindjes hadden, werden we ons meer bewust van hoe de tijd vloog. Onze dochtertjes werden zienderogen ouder, maar onze ouders ook.. dus kozen we ervoor om dichter bij hen te gaan wonen. We vinden het ook heel fijn dat ze een band kunnen opbouwen met hun neefjes en nichtjes.

We wilden graag in een land blijven wonen met zon, zee en natuur, en zo is onze keuze op Portugal gevallen. Bovendien heeft Portugal ook een gunstig belastingsregime voor buitenlanders die er komen wonen.

Wonen in het buitenland met kinderen

6. Hoe ervaren de kinderen het om in het buitenland te wonen? 

Het voordeel van verhuizen met jonge kindjes is dat jij voor hen de hele wereld bent - zolang ze bij jou zijn, maakt het vrij weinig uit waar ze zijn. Ik weet intussen ook heel goed hoe ik hen moet voorbereiden op verandering en hoe ik hen kan geruststellen.

Het is ook geweldig om te zien hoe snel kinderen nieuwe talen oppikken! Mijn oudste dochter ging naar een schooltje in Thailand en heeft daar Thaís opgepikt; nu spreekt ze dankzij school vlot Portugees. Voor ons als volwassenen is de taalbarrière veel voelbaarder en dat is inderdaad iets waar je wel op botst in het begin. Er kruipt heel wat tijd en moeite in het leren van een nieuwe taal, maar het creëert ook veel voldoening als je vooruitgang boekt en kunt communiceren met de ‘locals’.

Mijn oudste dochter (van 4) is naar school geweest in zowel België, Thailand als Portugal. Ik research op voorhand de scholen, bezoek er enkele bij aankomst en dan kiezen we er eentje waar we terecht kunnen voor een bepaalde periode. Voorlopig zijn onze kindjes niet leerplichtig, maar we kiezen ervoor om ze (deeltijds) naar school te laten gaan zodat ze de lokale taal, cultuur en leeftijdgenootjes leren kennen. Dat vinden ze zelf ook heel leuk.

Aan Thailand hebben onze dochtertjes actieve herinneringen, aangezien we er begin dit jaar nog 2 maanden hebben ‘overwinterd’. Ze houden van de zee en spreken nog steeds over de “jungle-school” waar ze toen naartoe gingen! Op bezoek gaan in België vinden ze leuk omdat ze daar in de watten worden gelegd door hun grootouders, haha. Maar ze voelen zich thuis in Portugal, waar hun kamertje en spulletjes zijn, en hun konijntjes op de boerderij. En hun geliefde leraressen en vriendjes op school. Onlangs was er in de klas een buitenlands jongetje op bezoek, waarbij ik uitlegde dat hij niet Portugees was zoals de andere kindjes. “En zoals ik”, zei Cleo onmiddellijk!

Wonen in het buitenland met kinderen

7. Is er iets wat je anders had gedaan als je erop terugkijkt? 

Toen we naar Thailand verhuisden, had mijn man zijn werk daar en ik niet. Daar had ik het toch op een bepaalde manier moeilijk mee, ik had een soort schuldgevoel. Ik ben gaan bloggen en ben later een webwinkel gestart, maar ik legde de druk best hoog bij mezelf. Achteraf gezien zou ik mezelf meer toestemming geven om een pauze te nemen (ik had ook nog 2 kindjes gekregen in die periode). We zitten zo met dat opgelegde idee in ons hoofd dat we moeten werken, moeten productief zijn; maar het is helemaal ok om even op de pauzeknop te duwen.

Wonen in het buitenland met kinderen

8. Zou je andere moeders nog iets willen meegeven, die graag willen emigreren? 

Maak een duidelijk plan van je wensen en budget. Bespreek met je partner, als je die hebt, jullie verwachtingen en noden in dit proces. Weet dat er geweldige, life changing maar ook pittige momenten zullen zijn. Bereid je kinderen voor en betrek ze in het proces, afhankelijk van hun leeftijd.

Onderzoek alle facetten van je bestemming - Facebookgroepen van expats die daar wonen zijn een hele goede bron - zodat je goed geïnformeerd bent en lokale contacten hebt.

Als je liever op veilig wil spelen, kan je emigreren binnen een jobaanbieding, zodat je zeker bent van een inkomen en omkadering.

Ondersteun jezelf met een community: op Instagram of Facebook zijn vele andere reizende of geëmigreerde moeders te vinden om ervaringen en steun uit te wisselen.

Tot slot: weet dat het begin moeilijk kan zijn, maar blijf geloven in jezelf en je dromen!

Voor meer tips rond reizen en verhuizen naar het buitenland, kan je Gosia volgen via haar Instagram(klik hier) @wandermama.diaries. Haar reisgidsen vind je daar ook en 1:1 coaching kun je boeken voor gepersonaliseerd advies.

Ik ben altijd op zoek naar gezinnen die transparant zijn over hun reiservaring met kinderen, hun (creatieve) financiën en de kosten. Om andere gezinnen te inspireren hun dromen te volgen. Lijkt jou dit leuk? Laat het mij weten via het contactformulier. Klik hier.

Over de schrijver
Moeder van Elena (2019) en Olivia (2022), gek op reizen met de kinderen, unieke dates met de liefde van m'n leven en vooral meer uit het leven halen dan gemiddeld. Levensgenieter en ambitieus.
Reactie plaatsen