Linda: verhuizen naar Curacao met kinderen en zijn financieel onafhankelijk door investeringen

Linda (37 jaar), getrouwd en moeder van 3 kinderen, vertelt over hun financieel onafhankelijk leven en emigratie naar Curacao, de financiën en hun inkomen. 

1. Wil je jezelf een stukje voorstellen? 

Ik ben Linda Bosscher, 37 jaar en dit jaar 15 jaar getrouwd met Mike met wie ik 20 jaar samen ben. Wij hebben op jonge leeftijd kinderen gekregen. Onze oudste wordt begin juli 14 jaar en wij hebben nog twee dochters van 12 en 10 jaar. Als gezin en samen met hond Max wonen we op dit moment op Curacao en hebben nog een eigen huis in Nederland.

Op jonge leeftijd waren wij al fulltime aan het werk, zijn we getrouwd en hebben we een huis gekocht. We hebben in die tijd nooit samen grote reizen gemaakt. Toen de kinderen kwamen hebben we ons niet laten tegenhouden en hebben we vele mooie vakanties gehad. Van vakanties in Europa tot een eigen camper en grote reizen naar Bonaire, Curacao, Jamaica en Sint Maarten.

Emigreren naar Curacao met kinderen

2.     Wat hebben jullie met jullie spullen in Nederland gedaan? En met jullie werk/woning?

Wij hebben nog een eigen huis én een heel leven in Nederland. In augustus 2021 zijn we voor 6 maand naar Curacao gegaan en hebben hier na 4 maand een eigen huis gekocht. Ons huis in Nederland hebben wij in 2017 opgeleverd gekregen en hier een behoorlijke tijd aan gebouwd. Tijdens Covid en na 3 jaar daar gewoond te hebben zijn we een nieuw avontuur aangegaan.

Echter willen wij ons huis op dit moment niet verkopen. We zijn geregeld in Nederland waar wij en de kinderen ons leven gewoon weer oppakken; we halen de auto uit de garage, de kachel gaat weer aan en de kinderen fietsen naar familie en vriendjes.

We verhuren ons huis ook niet. Ons huis is te groot om te verhuren en we hebben behoorlijk geïnvesteerd in de inrichting en meubels, dat ik ook geen ‘vreemden’ in mijn huis wil. We hebben wel een hele goede beheerste voor ons huis voor schoonmaak en als er iets is. Ze geeft de planten water en gaat naar ons huis als er wat is.

Wij werken voor onszelf en hebben een eigen bedrijf dus werken kunnen we zowel vanaf Curacao als vanuit Nederland.

Emigreren naar Curacao met kinderen

3.     Hoe financieren/onderhouden jullie jezelf op het moment?

Wij zijn financieel onafhankelijk door ons eigen vermogen waar we van kunnen leven, investeringen die we hebben lopen en ons bedrijf.

4.     Hoe zijn jullie erbij gekomen in crypto/aandelen/vastgoed te investeren (en hoe weet je wat je doet?)

In 2017 is mijn man in aanraking gekomen met Crypto en vanaf toen is hij zich hierin gaan verdiepen en heeft kennis opgedaan. We hebben investeringen gedaan in crypto en andere asset classes (o.a. vastgoed). We zijn gespreid gaan investeren. Dit heeft voor ons goed uitgepakt.
Zijn kennis deelt hij nu ook met cursisten die de online cursus ‘Investeren kun je leren!’ kopen van ons bedrijf Het Investeringsplan. In deze cursus vertelt hij ook zijn (ons) verhaal en ook de fouten die in het begin heeft gemaakt, zodat anderen hiervan kunnen leren. Want investeren zonder strategie is geen goed idee. Als je geen idee hebt wat je doet kun je veel geld kwijtraken.

Emigreren naar Curacao met kinderen

5. Wat waren redenen om te verhuizen naar Curacao met de kinderen? 

Door de lockdowns in Nederland zijn we gaan nadenken. We zaten lang thuis, Covid was there en ik zag veel mensen vertrekken naar Curacao. Ik dacht; dat kunnen wij ook. Ik heb dit voorgesteld aan mijn man en binnen een paar uur hadden we de tickets geboekt. We wilden gaan ontdekken wat ons ‘bindt’ aan Nederland en waren klaar met het beleid dat gevoerd werd. Op naar zon en vrijheid!

6. Kun je kort vertellen wat het verschil is in maandelijkse kosten met wonen in Nederland en wonen in Curacao? 

De vaste lasten op Curacao zijn behoorlijk hoog. Voor water en electra betaal je de hoofdprijs. De hele dag de airco laten draaien is een heel slecht idee. We houden niet maandelijks bij wat het kost. Ook het water is enorm duur. We hebben een eigen zwembad en in de warme tijd van het jaar verdampt het water sneller.

De boodschappen zijn hier erg duur, soms kun je beter uiteten gaan. Onze kinderen gaan naar een privéschool en die kosten krijgen we er ook bij. Omdat ik veel de vraag krijg wat de scholen hier kosten; we zijn zo’n 23.000 euro per jaar kwijt om 3 kinderen naar een privéschool te laten gaan (excl. nog bijkomende kosten).

We waren op de hoogte van al deze kosten voordat wij naar Curacao zijn gegaan. Hierin hebben we ons goed ingelezen. Al met al is het wonen op Curacao erg duur maar het heeft ook weer veel voordelen voor ons. Arbeidskosten zijn hier relatief laag.

7. Hoe zien jullie uitgaves eruit naast de vaste lasten?

Wij gaan regelmatig ergens een hapje eten, samen uiteten, op vrijdag naar Happy Hour met de kids, naar de bioscoop of we gaan naar Nederland (op vakantie). Echte grote betaalde uitjes doen we hier weinig.

We hebben een eigen zwembad en gaan graag naar het strand met onze eigen Jetski. Als het heel warm is vinden de kids het ook fijn om naar het overdekte winkelcentrum te gaan (met airco) en daar te bowlen of het trampolinepark te bezoeken. Af en toe bezoeken we ook één van de twee waterparken op Curacao.

Emigreren naar Curacao met kinderen

8. Hoe zijn jullie bij jullie huidige woning in Curacao gekomen en hoe wist je in welk gedeelte je het beste kunt verblijven?

We hebben goed onderzoek gedaan voordat we naar Curacao kwamen. Voordat we hier voor 6 maand heen kwamen zijn we hier op vakantie geweest en hebben we een huurwoning geregeld voor 6 maand. Ook hebben we hier de school bezocht. We zijn al een aantal keer op Curacao geweest dus wisten waar we terecht kwamen.

Door goed onderzoek te doen kwamen we niet voor verrassingen te staan. We wilden heel graag dichtbij school wonen, op een gated community en het liefst met uitzicht. Dat is allemaal gelukt :) we wonen 10 minuten van school af, hebben een prachtig huis met uitzicht en wonen op een gated community. De kids kunnen hier ook zelfstandig het park over.

9.  Hoe reageerden de kinderen op het (tijdelijk) verhuizen naar Curacao?  

We hebben dit best wel snel besloten en in het begin vonden ze het lastig. Maar het was te overzien want het was voor 6 maand. Ze hadden er moeite mee hun vriendjes en vriendinnetjes achter te laten en hun zelfstandigheid. Na korte tijd besloten we hier al langer te blijven.

De kinderen hebben het best ‘lastig’ gehad en we hebben bijna op het punt gestaan om terug te gaan naar Nederland maar na 1,5 jaar hier ‘aarden’ gaat het eigenlijk heel erg goed. Ze hebben echt hun draai gevonden. In het begin is er best wel strijd geweest en vonden ze het moeilijk, dat doet je wel wat. Maar uiteindelijk hebben ze het hier helemaal naar hun zin. En we zijn regelmatig in Nederland, waar ze dan zo hun leven weer oppakken.

Emigreren naar Curacao met kinderen

10. Wat is het grootste verschil qua leven in Nederland en Curacao?

Het is hier altijd mooi weer, altijd warm. Dat doet onze gezondheid erg goed. We voelen ons hier erg gelukkig, hebben veel tijd als gezin omdat je hier veel minder druk ervaart van de maatschappij/ sociale kringen en ‘verplichtingen’. We hebben hier veel tijd om samen te zijn, te werken, te genieten van het leven. De dagen vliegen hier echt voorbij. Er is hier altijd zon! Als gezin zijn we hier echt tot elkaar gekomen. Doordat we een tijd uit Nederland zijn weggegaan hebben we ook echt kunnen ontdekken wat we zelf willen, wat wij (als gezin) belangrijk vinden en wat niet!

11    Wat is jullie toekomstplan? 

We blijven sowieso nog een jaar op Curacao! Wel zijn we aan het kijken hoe we ‘binnen de systemen’ zoveel mogelijk vrijheid kunnen krijgen en ook vaker naar Nederland kunnen gaan. Dat is een uitdaging maar we zijn met een en ander bezig waar ik je wellicht later nog over kan inlichten :)

12.  Is er iets wat je anders had gedaan als je terugkijkt op de afgelopen periode? 

Nee! We hebben hier onszelf zo goed leren kennen en zijn een hecht gezin hier. Tijd is het kostbaarste wat je hebt. Je hebt 4000 weken in je leven, ervan uitgaande dat je 80 jaar wordt. Onze eerste 2000 weken zitten er bijna op. Er is geen tijd te verliezen of tijd om spijt te hebben van iets. Ik ben blij dat we deze keuze hebben gemaakt. Het was niet de makkelijkste, het was de weg van de meeste weerstand maar wel de weg die ons tot nu toe veel heeft opgeleverd.

Emigreren naar Curacao met kinderen

Zou je nog iets willen zeggen tegen moeders die twijfelen of heb je nog andere tips die je graag mee wilt geven? 

Als je jonge kinderen hebt en je denkt eraan om voor een tijdje (of langer) weg te gaan uit Nederland dan is het NU de tijd om te gaan. Met jonge kinderen maakt het vertrekken echt een stukje makkelijker. Als ik jonge kinderen had gehad en met onze kijk op het leven nu, dan was ik al lang vertrokken en had ik mij zoveel mogelijk losgemaakt van alle beperkende systemen. Tijd is het kostbaarste wat je hebt, leef je eigen leven op je eigen voorwaarden en leef niet het leven van een ander…

Wil je graag het leven van Linda & haar gezin blijven volgen via Instagram? Klik hier.  Meer informatie over Het Investeringsplan vind je via https://hetinvesteringsplan.nl/

_____________________

Heb je al het verhaal gelezen van Marlyn en haar gezin die vertellen over hun reis met kinderen en hoe zij het hebben gefinancierd? Bekijk het artikel hier.

Ik ben altijd op zoek naar gezinnen die transparant zijn over hun reiservaring met kinderen, hun (creatieve) financiën en de kosten. Om andere gezinnen te inspireren hun dromen te volgen. Lijkt jou dit leuk? Laat het mij weten via het contactformulier. Klik hier.

Over de schrijver
Moeder van Elena (2019) en Olivia (2022), gek op reizen met de kinderen, unieke dates met de liefde van m'n leven en vooral meer uit het leven halen dan gemiddeld. Levensgenieter en ambitieus.
Reactie plaatsen