31 maart 2023 

Is Buenos Aires veilig met kinderen? En alle praktische zaken!

Je gaat naar Buenos Aires, super leuk! Wij zijn 6 weken in Buenos Aires geweest met onze 2 kleine kinderen (3 en 1 jaar) en hebben een geweldige tijd gehad. Of Buenos Airs veilig is en alle praktische zaken, wat ik graag van tevoren had willen weten, vertel ik je in dit blog! 

Je krijgt van mij antwoord op de volgende vragen, staat je vraag er niet tussen? Laat gerust een reactie achter en ik reageer binnen 48 uur!

1. Is Buenos Aires veilig?
2. Is Buenos Aires kindvriendelijk?
3. Waar de beste koers is om je geld te wisselen
4. De beste periode om naar Buenos Aires reizen
5. De leukste en veiligste wijken om te verblijven / overnachten met kinderen
6. Hoe verplaats je je in Buenos Aires (taxi, vanaf het vliegveld etc)
7. Waar doe je boodschappen?
8. Hoe zorg je voor internet op je telefoon in Buenos Aires?
9. Wat is een realistisch dagbudget?
10. Hoeveel dagen heb je nodig in Buenos Aires?
11. Gezondheid, muggen en drinkwater.

Schrik niet als je net de stad in komt, naast alle prachtige historische gebouwen, streetart en fancy tentjes, kan het er soms ook grauw uitzien met tralies en lelijke graffiti. Ik kreeg daar de eerste week een onrustig gevoel door, maar hoe langer ik er was, hoe meer ik de mooie kant van de stad zag. Ik ben gewoon een beetje een angsthaas hoor, haha.

1. Is Buenos Aires veilig?

Ik kan je hierin alleen onze ervaring vertellen, wat het tegenovergestelde is van wat je leest of hoort. Ik was daardoor enorm bang dat ik me niet veilig zou voelen. En oké, ik heb de eerste nacht echt geen oog dichtgedaan (lees: gehuild) omdat ik bang was dat er wat zou gebeuren. Maar na een paar dagen was dat weg en ik heb mij in 6 weken tijd geen 1 keer onveilig gevoeld. We hebben de meest vriendelijke en behulpzame mensen ontmoet. En dat ook in de avond, waar wij vooral rondliepen in de wijk Palermo. En Mitch is regelmatig in de avond zelf naar de sportschool gelopen.

Wat wij veel hoorden van de Argentijnen zelf, waar moet je op letten: 

- houd je telefoon in de gaten buiten met foto's maken en bellen, zelfs in de taxi. De taxi chauffeur doet vaak de deuren op slot, doet hij dat niet? Dan deden wij het zelf. Het schijnt dat ze voorbij rijden met scooter of rennen en zo je telefoon uit je handen grissen.
- laat je telefoon niet in een restaurant op tafel liggen (zeker buiten niet) .
- let extra op in bepaalde wijken zoals San Telmo bij de markt en La Boca. Bij La Boca is het advies overal dat je echt niet van de straat Caminito af mag wijken. We hebben niet geprobeerd of het echt zo was, haha.

Ondanks dat er niets is gebeurd bij ons, waren we altijd waakzaam. Goed om ons heen kijken, spullen in een crossbody tas, niet teveel waardevolle spullen mee. Je ziet veel mensen met hun rugtas op hun buik lopen hier.

2. Is Buenos Aires kindvriendelijk?

Ja, Buenos Aires is een enorm kindvriendelijke stad. Zelfs 1 van de meest kindvriendelijke steden waar wij zijn geweest. Elke paar straten vind je wel een parkje met een speeltuin (schoon en goed onderhouden meestal). Er zijn zo ontzettend veel activiteiten voor kinderen te doen. Tijdens hun hoogseizoen (hun schoolvakantie tussen december en februari) worden er ook ontzettend leuke dingen georganiseerd voor kinderen (onderaan deze blog geef ik de link voor het blog activiteiten met kinderen in Buenos Aires). 

Buenos Aires met kinderen is het veilig

3. Waar kun je geld wisselen voor de beste koers?

Western Union! Je krijgt serieus het dubbele aantal Argentijnse Pesos. Je gaat naar hun website, maakt een account aan en maakt geld over via Ideal. Je kunt dit ongeveer 2/3 keer doen zonder fee te betalen. Vervolgens zoek je de dichtstbijzijnde locatie op (bijv. via Maps) en haal je het geld op. Wil je alvast wat geld wisselen op het vliegtuig? Dan zou ik niet zoveel doen (bijv. € 100,-), wij betaalden € 55,- voor een taxi naar het centrum (Palermo) van Buenos Aires. En daarnaast is het beter om de app Capify hiervoor te gebruiken (zie punt 6.)

4. De beste periode om naar Buenos Aires te reizen met kinderen

Voor ons persoonlijk vonden wij het fijn dat we er waren tijdens hun schoolvakanties (dec - febr). Er wordt namelijk meer georganiseerd voor kinderen, zoals Parque de Norte (een heerlijk zwembad) of Parque de los Ninos (een park met heel veel speelgelegenheden, dansles, een nepstrand etc). Na de schoolvakanties is dit er niet meer. Maar het kan er ook heet zijn (wij hebben wel 37 graden meegemaakt een paar dagen = eigenlijk echt niet te doen). Per half maart koelde het al snel af naar 20 - 25 graden. 20/21 februari is hier ook carnaval wat super leuk is om mee te maken (wij helaas gemist, omdat we het niet wisten). We hebben 5 dagen van de 6 weken een beetje regen gehad, waarbij het niet de gehele dag regende.

5. De leukste en veilige wijk om te verblijven / overnachten met kinderen 

De allerleukste (en veilige) wijk waar je kunt verblijven is zeker weten Palermo! Op loopafstand naar Plaza Serrano en/of Plaza Armenia. Daar zitten allebei een speeltuin (Plaza Serrano wat kleiner dan Armenia) en genoeg restaurants, mooie winkels en markt op zaterdag. Wij liepen hier zowel overdag als in de avond met een veilig gevoel buiten. En het is enorm leuk om hier rond te lopen, wij wandelden bijna elke dag door de wijk. En elke keer keek ik weer m'n ogen uit naar mooie restaurants of streetart. Het Ecoparque, de Japanse tuinen, Botanische tuinen zitten ook allemaal in deze wijk. Vergis je niet, de wijk is groot!


6. Hoe verplaats je je veilig in Buenos Aires (taxi, vanaf het vliegveld etc) 

Er staat op Rijksoverheid dat je alleen een taxi moet bestellen. Dit hebben wij echt geen 1 keer gedaan in 6 weken tijd. Er rijden 33.000 officiële taxi's rond, wij hebben nooit het idee gehad dat hij ons heeft opgelicht door om te rijden. Je betaalt ongeveer € 2,- tot € 7,50 in de binnenstad (van Palermo tot Puerto Madero bijv. rond de € 7,50). Wij namen dus wel altijd een officiële taxi. Dat was voor ons in Buenos Aires elke keer veilig.

Tip: soms kwamen we op plekken waar geen taxi's kwamen. Dan bestelden we via de app Capify een taxi. Of als we vonden dat het te lang duurde.. Dit was de goedkoopste optie terug naar het vliegveld! Op de heenweg betaalden we 11.000 pesos met een taxi voor de deur

Sommige taxi's willen geen buggy in hun auto. Dan stopten ze voor ons, maar als ze dan de buggy zagen reden ze toch opeens door, haha. Het is makkelijk en goed te doen om een taxi aan te houden. In de meeste gevallen hadden we er 1 binnen 5 minuten.

Vanaf het vliegveld staan er allemaal taxi's voor de deur. Je kunt bij een loket 1 bestellen, de prijs maakt niet zoveel uit. 

7. Waar doe je boodschappen?

Dit was echt een uitdaging op het begin voor ons. De kleine supermarkten hebben namelijk geen vlees. Wij aten regelmatig thuis i.v.m. de kleine kinderen. Er zijn tal van Kiosken waar je water of wat lekkers kunt halen. Houd in de grote supermarkten (zoals Jumbo of Coto) dat het bij de kassa makkelijk 30 minuten kan duren voordat je aan de beurt bent (ook als er maar 3 man voor je staat).

Groentes haal je bijna op elke hoek. Winkels zoals Carrefour Express ook melk, eieren e.d. Maar helaas geen vlees. Bij de supermarkten "Dia" is veelal wel vlees te vinden. Echter hebben we 2 keer gehad dat het hele schap leeg was (vriezer stuk?). Er zijn slagers, deze zat alleen bij ons niet in de buurt.


8. Hoe zorg je voor internet op je telefoon in Buenos Aires 

Wij hebben een draagbare Wifirouter gekocht via bol.com (klik hier). Er zijn goedkopere, echter omdat Mitch werkt wilden wij zeker weten dat hij goed was. Deze hebben wij in Nederland gekocht.

Daarna hebben we in Palermo (vlakbij Plaza Serrano) een simkaart gehaald bij "Personal". Je kunt hem niet direct daar opwaarderen, je moet alleen een simkaart halen. Daarna kun je bij de Kiosken of bij apparaten buiten je simkaart opwaarderen.

9. Wat is een realistisch dagbudget?

Dit is uiteraard verschillend per gezin. Veel uitstapjes in Buenos Aires zijn of heel goedkoop (2 - 5 euro p.p.) of gratis (bewonderen van mooie historische gebouwen). Het eten is een stuk goedkoper als je wisselt voor de goede koers (punt 3). Wij deden met € 500,- een week en soms zelf langer (10 dagen). Voor 2 volwassenen en 2 kleine kinderen (3 en 1 jaar). We aten regelmatig in ieder geval 1 maaltijd buiten de deur; bijv. lunch of avondeten. Of in ieder geval een koffie/sap/taartje.

10. Hoeveel dagen heb je nodig in Buenos Aires met kinderen?

Wij zijn er zelf 6 weken geweest. Ik vond dat een fijne tijd, we hadden alles in 4/4,5 week kunnen doen. Soms hadden we rustdagen ertussen zitten. 

Om alles binnen een paar dagen te doen, zou ik zelf niet aanraden. Je proeft Buenos Aires pas echt als je er wat langer bent. Als je geen andere keuze hebt; zou ik zo lang als je kan blijven. En gebruik maken van excursies zoals fiets/autotour en zeker de kookworkshop doen (scroll naar beneden voor mijn blog wat je echt moet zien). Vanuit daar krijg je direct een beter beeld van Buenos Aires en wat je zelf leuk vindt om te doen en vooral ook bij welke restaurants je echt Argentijns eten krijgt.

11.  Gezondheid, muggen en drinkwater

Olivia had koorts en gezien het advies vanuit Nederland om dan direct naar een arts te gaan zijn wij naar het ziekenhuis geweest (zij hebben geen huisartsen, deze zijn gewoon in het ziekenhuis). Het advies van meerdere personen in Argentinie kregen wij om te kiezen voor een ziekenhuis van Swiss Medical. Wij gingen er gewoon naartoe (19:00 uur vrijdagavond) en volgens mij is het 24 uur open voor inloop. We waren direct aan de beurt. 

Qua muggen, wij waren er in februari/maart en er waren redelijk wat muggen. Overdag iets minder, dan in de avond. 

Wij kochten flessen water in de supermarkten/kiosken. Af en toe hadden we ijs in ons drinken als we het vergaten aan te geven. We hadden allemaal af en toe dan ook last van onze darmen. Maar niets ernstigs. De kinderen liet ik hun tanden poetsen ook met water uit een fles.

Kom je in hartje zomer van Buenos Aires? Zorg dan zeker voor een pet, goede zonnebrand en genoeg water drinken. De zon is sterk.

Ik hoop dat je iets aan de tips hebt gehad! Laat het vooral weten in een reactie, zo vinden meer gezinnen deze handige tips. En vooral als zij zich zorgen maken of Buenos Aires veilig is met kinderen, zodat zij zich geen zorgen hoeven te maken.

Je hebt ook zeker wat aan mijn artikel over hele handige reisspullen voor kinderen en/of een baby!

Heb je vragen? Laat het ook gerust weten in een reactie en ik kom binnen 48 uur bij je terug.

Over de schrijver
Moeder van Elena (2019) en Olivia (2022), gek op reizen met de kinderen, unieke dates met de liefde van m'n leven en vooral meer uit het leven halen dan gemiddeld. Levensgenieter en ambitieus.
Reactie plaatsen