9 x wat leuk is om te doen met kinderen in Playa del Carmen, Mexico

Alles wat leuk is om te doen met kinderen in Playa del Carmen in Mexico vind je hier! Er staan ook een paar tips in over de eilanden en Tulum. In 6 weken tijd hebben wij Playa del Carmen, Mexico en omgeving mogen ontdekken met onze 2 kleine kinderen (3 & 1 jaar).  De leukste stranden, beachclubs met speeltuin, activiteiten en bezienswaardigheden. 

Wat te doen in Playa del Carmen, Mexico met kinderen? 9 tips voor stranden, bezienswaardigheden, waterparken, eilanden en kindvriendelijke beachclubs (ook omgeving Tulum):

 
1. Stranden met kinderen Playacar en Punta Esmeralda
2. Kindvriendelijke beachbars met kinderen
3. Dichtstbijzijnde eiland: Cozumel
4. Leukste waterpark met kleine kinderen: Jungala
5. Kindvriendelijke Cenotes
6. Het prachtige Isla Mujeres
7. Paradijs eiland: Isla Holbox (was mijn favo met kinderen)
8. Snorkelen met wilde schildpadden
9. Tips kindvriendelijke plekken in Tulum
Scroll verder naar beneden voor onze ervaringen en praktische tips!

Wat te doen in Playa del Carmen, Mexico met kinderen

1. Onze favoriete stranden in Playa del Carmen met kinderen:

Wij zijn in Playa del Carmen met onze kinderen in de periode 28 maart tot en met 9 mei. Er ligt helaas veel zeewier op de stranden hier in Playa. Op sommige plekken zo erg dat het hele water bruin is tot wel 20 meter de oceaan in. Hierdoor zijn onze favoriete stranden, voornamelijk de stranden zonder zeewier. 

1.1 Playa Playacar

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en babyPlayacar strand
Dit is zeker onze favoriete strand. Door alle resorts in de buurt wordt het zeewier opgeruimd. Er is niet veel behalve de ligbedden van de resorts. Snacks en drinken meenemen dus en een handdoek op het strand. Ik vond dit het mooiste strand van Playa del Carmen. Wij deden dit lopend (40 minuten vanaf ons appartement), Playacar is namelijk een besloten wijk. Er staan prachtige woningen en villa's. We genoten ervan om hier doorheen te lopen. Taxi is uiteraard ook mogelijk, ik weet niet zeker of je door de poort mag. Vanaf de poort is het ongeveer nog 15 minuten lopen.

Goed om te weten als je loopt: er zijn meerdere ingangen naar het strand zodra je Playacar binnenkomt. Wij liepen helemaal naar het einde, tot we niet verder konden vanwege een resort. Vlakbij het eerste resort zijn we gaan liggen. 

Wat te doen in Playa del Carmen Mexico met kinderenIngang strand Playacar

1.2 Punta Esmeralda
Dit strand is ook het favoriete strand van de lokale Mexicanen met kinderen. Alle gezinnen komen, vooral in het weekend, samen hier naartoe. Er ligt een soort pieren oceaanbadje, haha. Waar het voor de kinderen heerlijk spelen is in ondiep water, zonder golven en zonder zeewier! Als het goed is moet er ook een kleine Cenote in de buurt zitten, wij hebben deze niet gezocht.

Je kunt een taxi hiernaartoe nemen of met de auto. Het is mogelijk om langs de weg te parkeren.

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en babyPlaya Esmeralda

2. Favoriete kindvriendelijke beachbar met speeltuin in Playa del Carmen: Lido Beach Club

Dit was onze meest bezochte plek hier in Playa del Carmen met de kinderen, haha. Wij hebben hier echt genoten. Er zijn namelijk weinig speeltuinen in Playa del Carmen helaas. Hierdoor vind ik persoonlijk Tulum een stuk kindvriendelijker; ik vertel onder dit blog meer hierover.

In Lido kun je heerlijk eten; ontbijt, lunch, avondeten, allemaal lekker! Het ontbijt is tot 11:00 uur. Van yoghurt granola, tot omelet, pannekoeken of als lunch heerlijke garnalen in kokos gepaneerd. Er is een klein speeltuintje en 2/3 tafels ernaast waar je kunt zitten. Een heerlijke plek met kinderen in Playa del Carmen! De oceaan is helaas niet mooi als wij er zijn (maart,april,mei). Het zeewier maakt de oceaan bruin en niet uitnodigend om te zwemmen. Maar wij  kwamen hier vaak voor een maaltijd of gewoon koffie!

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en babyPlaya del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en babyPlaya del Carmen met kinderen wat te doen


3. Bezoek het eiland Cozumel

Met de kinderen vanuit Playa del Carmen naar het eiland Cozumel was een geweldig idee! Wij huurden een auto ter plekke. Wij hadden een auto gehuurd de avond ervoor en dat bleek toch te last minute, deze werd dus geannuleerd. Wij huren via de site Easyterra en vinden daar altijd de goedkoopste opties. 

Met de auto zijn we het eiland gaan verkennen met als eerste stop:

1. Paradise beach

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby
Voor ons iets te toeristisch. Het is een beachclub blijkt, je betaalt 10 dollar p.p. en een minimum spend van 20 dollar p.p. Heel veel bedjes en Amerikanen. Er zit een opblaas speelgedeelte in het water. Het water is wat troebel en niet heel helder, maar wel rustig (geen golven). We rijden na wat eten verder naar:

2. Punta Sur 

Wat te doen in Playa del Carmen met kinderenUitkijk bij krokodillen
Dit vond ik persoonlijk echt geweldig! Het was zo ontzettend rustig, bijna niemand! Er is hier een uitkijk gedeelte waar krokodillen zich bevinden (zeggen ze, maar wij niet gezien, haha). Als je doorrijdt, stopten wij bij de eerste beachclub. De oceaan was helemaal stil, het was helder en schoon. Geen zeewier. Voor de kinderen echt top! Ik vond het een prachtplek.

Playa del Carmen met kinderen wat te doenHet strand bij Punta Sur

Je kunt op Cozumel nog veel meer doen zoals het zeesterren strand, ruïnes bezoeken, nog andere strandjes, er is een gezellige winkelstraat met restaurants. Maar wij hadden geen tijd meer en moesten de boot terug nemen. De ferry van Playa del Carmen naar Cozumel duurt ongeveer 45 minuten, alles is heel goed te doen met kinderen.

4. Jungala waterpark

Een van de dichtstbijzijnde waterparken voor kinderen vlakbij Playa del Carmen is Jungala. Dit was voor ons met 2 kinderen van 3 en 1 jaar oud, echt geweldig! Het is heel goed verzorgd, schoon en beveiligd. 

Je parkeert je auto bij Cirque du Soleil (aan de andere kant van de weg dan wat je navigatie aangeeft, richting van Cancun richting Playa del Carmen), daar word je met een lange golfkar gebracht naar het park. Het was zo ontzettend rustig, heerlijk. Er is een groot speelgedeelte voor kinderen vanaf 90 centimeter. Ze zijn daar heel streng, Olivia mocht niet eens op schoot.

Er zijn 4 activiteiten:
1. Groot gedeelte voor kinderen (leuk voor 2,5 jaar tot ongeveer 8 jaar)
2. Lazy river (alle leeftijden) - In een band door de "rivier". Olivia ging op schoot
3. Grote glijbaan in een band (vanaf 1.20 meter)
4. Glijbanen voor oudere kinderen of volwassenen (ongeveer 4 glijbanen) - deze zijn goed spannend!

Wij betaalden € 120,00 in totaal voor 3 personen (2 volwassenen en een kind). Ik googelde op "discount Jungala" en vond een kortingscode voor 30% korting. Dat scheelde € 50,-! De kortingscode was destijds Play30. Als hij het niet meer doet, google vooral even naar discount Jungala.

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

 5. Naar kindvriendelijke cenotes 

Wat is een cenote?
Een cenote is een opening waar je kunt zwemmen in water van een ondergrondse rivier die doorstroomt naar zee. Dit kan op de oppervlakte zijn maar ook in een grot. 

Welke cenotes met kinderen in omgeving Playa del Carmen?
Van de vele mogelijkheden die wij hadden, hebben we goed onderzoek gedaan en aan de locale Mexicanen gevraagd welke cenotes het meest kindvriendelijk zijn. Wij kozen 2 verschilende: 1. In een grot (met opening aan de zijkant) en 1 aan de oppervlakte.

5.1 Cenote Dos Ojos (in een grot)
Bij Dos Ojos heb je in totaal 3 verschillende 'baden'. Het water is zo ontzettend helder en blauw. Echt prachtig en wat een ervaring! Dit is de eerste keer dat wij in een cenote gaan zwemmen. Wij kijken onze ogen uit, zo ook Elena (onze 3 jarige). Het voelt alsof we midden in de jungle zijn. We zien een enorme leguaan vlakbij 1 van de cenotes. Er is een steiger waar Elena vanaf sprong. Olivia kon ik makkelijk in het water laten zakken vanaf de steiger.

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Praktische informatie Cenote Dos Ojos met kinderen:
- Het handigst met een kleintje is om een draagzak mee te nemen. Je moet namelijk een trap af.
 - Zij hebben daar lifevesten, Olivia (onze 1 jarige) paste deze ook. Je kunt deze pakken vlak voordat je het water ingaat (beneden).
- Er zijn wc's en je kunt je gemakkelijk omkleden
- Draag geen zonnebrand
- Een snokelset is niet perse nodig, als je hem hebt, zou ik de set wel meenemen.
- Je betaalt entree: € 30,- p.p. (voor volwassenen), de meiden waren gratis.

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en babyDos Ojos

5.2 Cenote Azul 

Een meer kindvriendelijke cenote, is cenote Azul. Dit komt o.a. omdat de cenotes aan de oppervlakte zitten. Er zijn 3 verschillende 'baden'. Twee hele kleine (maar echt, enorm prachtig!) en 1 grote. Bij de grote kun je vanaf een steiger bommetjes maken, maar ook vanaf de rotsen wat een stuk hoger is! Er zitten veel ondiepe stukjes, waar je op gladde rots kunt staan. Er zit ook een restaurant. 

Wat te doen in Playa del Carmen, Mexico met kinderen

Praktische informatie Cenote Azul met kinderen:
- Het handigst met een kleintje is om een draagzak mee te nemen. De weg naar beneden is niet buggy vriendelijk. Dragen kan ook prima.
 - Je kunt hier lifevesten extra huren, wij hadden voor de kinderen hun eigen mee.,
- Er zijn wc's en je kunt je gemakkelijk omkleden
- Draag geen zonnebrand
- Een snokelset is niet perse nodig, als je hem hebt, zou ik de set wel meenemen.
- Je betaalt entree: € 12,- p.p. (voor volwassenen), de meiden waren gratis.
- Als je komt met de auto, dan is het parkeren direct langs de snelweg.

6. Isla Mujeres en huur een golfkarretje

Wij hebben zo ontzettend genoten, alleen al van het rijden over het eiland in het golfkarretje. Wij huurden een auto vanuit Playa del Carmen via Easyterra en parkeren deze vlakbij de ferry in Cancun, je ziet deze direct als je richting de ferry rijdt. Wij pakten de ferry vlakbij Puerto Santo (20 minuten ongeveer). Als je aankomt zijn er allemaal mogelijkheden om een golfkar te huren.

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Wij bezoeken als eerste, wat het mooiste strand van Amerika schijnt te zijn (het was inderdaad mooi, maar ik vond het niet persé een strand die die stempel zou krijgen, haha):

Playa Norte:
Playa Norte is geweldig om met de kinderen te zwemmen. Er zijn rotsen die namelijk de golven breken en daarna komt pas het strand. Het water is schoon en helder. Er is aan de rechterkant nog een strand, en ook hier zijn geen grote golven en is het water prachtig helder en schoon. Er zitten tal van beachclubs waar je wat te drinken kunt halen. Absoluut een bezoek waard!

Je rijdt zo met je golfkar richting dit kindvriendellijke strand en je ziet vanzelf allemaal golfkarretjes langs de weg staan.

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en babyPlaya Norte

Wij brengen grotendeels van de dag hier door en rijden daarna naar 

Punta Sur
Een prachtige uitkijkplek met een paar souvenirskraampjes. Je kunt een stuk wandelen richting het hoogste uitkijkpunt. Goed te doen met de kinderen. En er zijn tal van leguanen op de rotsen. 

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en babyPunta Sur 

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en babyPunta Sur

Na Punta Sur rijden we terug naar het centrum, brengen we onze golfkar terug, eten we wat en varen we terug naar Cancun. Wij hadden geen tijd meer om door het centrum te lopen, maar dit zag er erg gezellig uit. Met leuke souvenirs kraampjes.

7. Naar Isla Holbox 

Dit was een enorm paradijs met de kinderen! Alleen al van het feit dat er geen auto's rijden (bijna niet..) kon ik al enorm genieten. Als wij aankomen vanaf de ferry staan er allemaal golfkar taxi's te wachten. De palmbomen, de relaxedheid. Nu snap ik wat iedereen zegt met dat er een hele andere vibe hangt dan bij Riviera Maya. Dit is absoluut een bezoek waard. Ik heb een apart blog geschreven over Isla Holbox: lees hem hier.

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

8. Snorkelen met wilde schildpadden (Akumal)

Zo een 25 minuten rijden vanaf Playa del Carmen ligt een klein plaatsje aan zee: Akumal. Het fijnst zit je bij beachclub Lol-Ha. Ik had gelezen dat je een bandje daar kon kopen en dan zelf met de schildpadden kon zwemmen. Dit is echter helaas niet (meer?) zo. Je boekt een gids voor ongeveer € 25,- per persoon. 

Ik was ziek en bleef bij de kinderen op het strand. Maar de rest van de groep gaf aan dat zij het heel fijn vonden dat er een gids mee was, zodat ze wisten waar ze heen moesten zwemmen. Één van de hoogtepunten voor Mitch was dit! Absolute aanrader dus. Je zwemt een heel groot stuk en je wilt je vooral concentreren op de schildpadden, een life vest vonden zij daarom fijn om te dragen.

Kunnen de kinderen mee? 
Elena (3 jaar) heeft het geprobeerd, maar er waren wat hoge golven en zij vond het masker niet fijn zitten. En stopte dus voordat ze de schildpadden had gezien. Als wij dit een 2 weken later hadden gedaan, dan had ze zeker meegedaan. Je kunt op elk moment terug, ze hebben een lifevest aan en ze neemt een band mee waar Elena zich aan kon vast houden die zij dan voortrekt. Kijk vooral naar jouw kleine of het haalbaar is.

Wat te doen in Playa del Carmen met kinderen

9. Tulum:

Tulum wordt door iedereen anders ervaren. De één zegt dat het allemaal zien en gezien worden is, de ander vindt het vooral veel te duur en anderen gaan er het liefst wonen.

Dat is precies zoals Tulum is, heel divers en het ligt er maar net aan in welke beachclub je bent en in welk gedeelte van Tulum je zit. Wij hebben nooit overnacht in Tulum, maar reden heel graag vanuit Playa del Carmen naar Tulum met de auto (een uur ongeveer). 

Wij vonden Tulum namelijk een stuk kindvriendelijker, omdat er meer te doen is voor kinderen. Als je bij de beachclubs in de restaurants gaat zitten, dan betaal je geen minimumfee (maar vraag dit altijd na voordat je ergens gaat zitten!).

Beachclub La Zebra met speeltuin
Zij hebben hier een goede uitgebreide speeltuin. Een kindermenu. En een paar plekken naast de speeltuin op de poef (overdekt) wat behoord tot het restaurant. Het eten is goed. Op donderdag was er taconight, heel gezellig. Met livemuziek (muziekinstrumenten worden uitgedeeld, heel leuk voor de kids), gratis desserts (zoals churro's en fruit op stokje) en er wordt gedanst. Parkeren is gratis op hun parkeerplaats (op de terugweg wel bon vertonen).

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Beachclub Cinco met speeltuin

Kindvriendelijke beachclub met speeltuin. Er was zelfs genoeg speelgoed aanwezig zoals emmers e.d. Wij genoten van deze plek met de kinderen. Het strand is mooi (mits er geen zeewier ligt). De zee kan hier ook super rustig zijn (vooral in de ochtend). Wij parkeerden de eerste keer bij de parkeerplaats ernaast voor 200 pesos (10 euro) en de 2e keer op het terrein van Cinco zelf. 

Je kunt in heerlijke poefen op het zand naast de speeltuin zitten. Of er zit 1 grote tafel naast de speeltuin met een bank waar je kunt zitten. Uiteraard genoeg plekken iets verder van de speeltuin. Dit is allemaal in het restaurant.

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Plaza Central met speeltuin

Een hele leuke plek met kinderen om heen te gaan vanuit Playa del Carmen naar Tulum. Het is een plein met allemaal foodtrucks (heerlijk eten o.a. Sushi), een dansvloer waar elke week dansles wordt gegeven zoals Salsa en Bachatta (in de open lucht, hoe leuk!?) en een speeltuin. Bij de ingang een paar leuke kraampjes met souvenirs (sieraden o.a.). Je kunt je auto makkelijk bij Palma Central parkeren.

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Playa del Carmen Mexico activiteiten met kinderen en baby

Extra tip: Koop een dagpas naar een resort! Wij waren vanuit Playa del Carmen naar een kindvriendelijk resort: Iberostar Paraiso. Bij dit resort was het all inclusive, inclusief ontbijt en lunch, en de gehele dag drinken! Via resortpass.com kun je een ticket kopen. Ik vond online via google (discount code zoeken) een kortingscode van 15%. BIj ons deed DAYPASS15 het!

Playa del Carmen of Tulum kindvriendelijker?
Wij zijn heel regelmatig naar Tulum gereden. Er zijn meer speeltuinen, meer activiteiten voor kinderen die georganiseerd worden en meer beachclubs met een speeltuin(tje).

Bekijk ook het blog: leuke food hotspots in Playa del Carmen met kinderen! Of eventueel handige vlieggadgets met kinderen hier.

Over de schrijver
Moeder van Elena (2019) en Olivia (2022), gek op reizen met de kinderen, unieke dates met de liefde van m'n leven en vooral meer uit het leven halen dan gemiddeld. Levensgenieter en ambitieus.
Reactie plaatsen